سیر و سلوک و عرفان:
فضیلت نماز شب بر مطالعه :
کسی که گمان میبرد فضیلت مطالعه از نماز شب برتر است، «و این چیزی جز غرور و فریب نیست» ، «باید از این مصیبت عظمی و فضیحت آشکار به خدا پناه برد، که شیطان پلید این گونه علما را فریب دهد که اشتغال به مطالعه این علوم رسمی که برای اغلب آن نمیتوان قصد شرعی که به وجهی از وجوه صحیح باشد یافت، از استغفار در سحرگاهان و خلوت با خداوند عزیز غفار افضل بدانند... .
علمی که انسان را بر تهجد و شبزندهداری برنیانگیزد، علمی است که نور و بهره و خیری در آن نیست... باید دانست که مؤمن در راه تحصیل علم، نماز شب را از مطالعه کارسازتر میبیند».
حافظا در کنج فقر و خلوت شبهای تار
تا بود وردت دعا و درس قرآن غم مخور
و نیز مینویسد:«مردان متقی برای تصحیح نیت خود در تحصیل عمل به نماز شب پناه میبردند و درد خود را با داروی شب زندهداری و تضرع در دل شب درمان مینمودند، و به جان خودم سوگند که برای تصحیح نیات واجبه عینیه، این راه بهترین راههاست و دستگیره محکمی است که نباید از آن دست کشید.
و نیز گفتهاند:«شما هیچ عارف و انسان بلند مرتبهای را در این عالم نمییابید که آنچه به دست آورده از دولت بیداری شبها نبوده باشد، چه پارسایان مسلمان و چه غیر مسلمان، شبخیزی در همه ادیان جزو سنن محبوبه است».
«حافظ نیز شاگرد مکتب اسلام و بهرهمند از معنویتها و صفاهای شبانه بود و پیروزیهای خود را مدیون شبخیزیهای خود میدانست».
نقل است که کسی از شیخ مرتضی انصاری پرسید: فضیلت نماز شب بیشتر است یا مطالعه و تحصیل علم؟
شیخ با پرسشی او را به جواب رساند، از او پرسید: آیا تو قلیان میکشی؟
گفت: بلی.
شیخ: به جای دو بار قلیان کشیدن، نماز شب بخوان.
یعنی اگر تو تا این اندازه نگرانی که به پاداش بیشتر نرسی و فضیلت نماز شب از مطالعه را هم ندانی، چگونه لحظههایی از زندگیات را به کشیدن قلیان میگذرانی و آنگاه به بهانه کمی وقت میخواهی یکی از آنها را برگزینی.
میرزا جواد آقا ملکی تبریزی
vareth.ir
#نماز_شب
@sserfan